Sneeuwpoppen maken, warme chocolademelk drinken en kerstinkopen doen: de winter is een van de leukste seizoenen van het jaar. De koud en neerslag die ermee gepaard gaan, vinden veel mensen echter minder. Vooral als leidingen bevriezen of ramen barsten door warmteverschillen. Naast dat dit erg onpraktisch is, worden zulke schades niet altijd vergoed. Verzekeringen dekken schade ontstaan door vorst namelijk niet als er onvoldoende maatregelen getroffen zijn. Zorg er daarom voor dat je huis in orde is voor de winter, ook met het oog op je portemonnee.

Laat je schoorsteen vegen

Schoorsteen vegen is geen leuke, maar wel een noodzakelijke taak. Wie dit niet jaarlijks doet, loopt namelijk het risico op schoorsteenbrand met alle gevolgen van dien. Geen zin om zelf met een veger aan de slag te gaan? Huur professionals in om dit klusje op te laten knappen.

Sluit rookkanalen

Heb je een open haard, maar ben je niet van plan om deze te gebruiken? Sluit het rookkanaal dan af om te voorkomen dat warmte kan ontsnappen via de schoorsteen. Vergeet echter niet het rookkanaal weer te openen als je toch een vuurtje wilt stoken.

Maak het dak winterklaar

Een goed dak houdt warmte zoveel mogelijk binnen. Zitten er echter scheuren in de dakbedekking of laat deze ergens los? Dan lekt de warmte al gauw naar buiten. Hierdoor moet de cv-ketel harder stoken om de temperatuur op peil te houden en dat merk je aan je verbruik.

Begin met isoleren

Goede isolatie helpt de energierekening flink terug te brengen. Loop alle naden van deuren en ramen daarom goed na en breng tochtstrips aan. Heb je ook een zolder die nog niet geïsoleerd is? Ga hier dan voor de winter mee aan de slag.

Ontlucht de verwarming

Wanneer verwarmingen een lange periode niet worden gebruikt, kunnen er luchtbellen ontstaan in de leidingen. Dit kan ervoor zorgen dat een radiator niet of nauwelijks warm wordt. Gelukkig kan dit in een paar minuten verholpen worden door radiatoren te ontluchten met een ontluchtingssleutel. Houd wel een emmer en handdoeken bij de hand; onder druk kan het water eruit spuiten.

Laat de cv-ketel nakijken

Een cv-ketel die er op een koude winterdag mee ophoudt? Dat wil je te allen tijde voorkomen. Laat je cv-ketel daarom nakijken door een onderhoudsmonteur om eventuele problemen voor te zijn. Denk er daarnaast aan om de cv-ketel regelmatig bij te vullen met water, zodat de waterdruk optimaal blijft.

Stel de thermostaat goed in

Slimme thermostaten kunnen volledig naar wens ingesteld worden. Dit is niet alleen praktisch (het huis is alleen warm als jij dat wilt), maar het helpt ook om energie te besparen. Denk dus goed na over de momenten waarop je je huis wilt verwarmen en pas het programma waar nodig aan.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen